Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

четвъртък, 29 декември 2011 г.

Парадокси във възприятията при хората с аутизъм

   Известно е, че човекът има пет сетива: зрение, слух, обоняние, вкус и допир. 
Хората с аутизъм не могат да използват правилно голяма част от тези сетива. Някои от тях обичат да помирисват или облизват всичко около себе си (включително и хората). Носът и езикът са много важно средство на комуникация за тях-особено в моменти, в които говоренето е наложително. 
Има и ситуации, в които аутистите не чуват какво им се казва в определен разговор или интерпретират казаното от своя събеседник погрешно и различно.
Съществуват и такива, които не използват зрението си, като средство за комуникация или пък използват контакта с очи само, когато искат да споделят нещо, и то в моменти, в които говоренето, като начин на изразяване, би било много по-смислено и разумно.
Някои аутисти затварят очите си, когато чуват силен шум, други-слагат ръка на устата си, когато са видели или в момента виждат нещо ужасяващо.
Има ситуации, в които тези хора се смеят, когато изпитват болка или запушват ушите си, когато нямат желание да говорят.
Съществуват и много други реакции при хората с аутизъм, като израз на комуникация, които нямат нищо общо с обичайното поведение в ежедневието на всеки човек. Подобни реакции правят впечатление и предизвикват обърканост при повечето хора в норма.
Публичността на този странен и различен начин на изразяване е от особена важност за интеграцията и положителното възприемане на хората с аутизъм.

събота, 10 декември 2011 г.

Визуални стимули. Обоняние.

 Визуални стимули
  
   Много родители на деца с аутизъм забелязват, че децата им реагират особено чувствително към визуалните стимули. Те, например, откриват и се взират в най-малките камъчета на земята или остават толкова очаровани от пъстрите и ярки светлини, че това преживяване ги кара да се спрат и да се наслаждават безкрайно на цветовете и излъчването, забравяйки всичко останало.
Факт е, че хората с аутизъм се ориентират много по-добре спрямо визуалните стимули-като детайли и цветове, отколкото спрямо значението на средата, която ги обкръжава.
Много аутисти обръщат особено внимание на ярките, мъждукащи или неонови светлини. Има и такива, които могат да се почувстват натоварени от всички тези визуални дразнители, като преживяването от тях им дава усещане за умора и стрес. В такъв случай се препоръчва носенето на слънчеви очила и поставянето на по-плътни завеси в дома.

Обоняние
   Някои аутисти реагират много чувствително към парфюми, дезодоранти, почистващи препарати и др. 
Част от тях възприемат по-добре продукти от естествен произход. Родителите трябва да се ориентират към употребата или на продукти без миризма 
(дезодорант без мирис, напр.), или към такива, които се толерират от децата и са подходящи за тях.
По отношение на обонянието при хората с аутизъм, възприятието е строго индивидуално и конкретно. 
Няма общи правила и примери, които могат да послужат като ориентир за създаването на идеалния свят на миризмите, в които аутистите да се чувстват комфортно и уютно.
  Най-доброто упътване за родителите и близките на хората с аутизъм  е доброто познаване на особеностите и предпочитанията им, което предполага адекватна реакция в създаването на една по-ненатоварваща и поносима обкръжаваща среда за аутиста, която дори може да бъде  много приятна и привлекателна.

неделя, 4 декември 2011 г.

Възприятието при хората с аутизъм. Възприемане на допир и вкус.


Допир
    Някои аутисти категорично отказват  и не обичат да бъдат докосвани. Има и такива, на които не им е приятно внезапното докосване. Други пък имат определени области на тялото, които са свръхчувствителни на допир  (кожата на главата или китките, напр.)
Често се случва хората с аутизъм да не приемат определени материи на дрехи, които обличат. Това отново се свързва със сензорните особености, които са характерни за всеки един от тях. 
Има аутисти, които не обичат леките докосвания и намират допира с по-голям натиск за приятен.
 Вкус
   Много често хората с аутизъм проявяват голям каприз към храненето. Това е основен проблем за много родители на такива деца, за които е особено трудно да набавят любимите хранителни продукти, които в същото време трябва да бъдат и полезни. 
Особено важна роля, при възприемането на храната за аутистите, играят формата, цветът и повърхността. 
Някои деца, например, предпочитат да ядат печени картофи, докато други-картофи на пюре; някои се хранят само с бяла или много светла храна (бял хляб, мляко и др.), други ядат всичко, но не смесват отделните хранителни продукти.  С възрастта си, много деца обогатяват своето меню, откъм разнообразна и предпочитана храна.
За родителите всичко това е едно голямо предизвикателство, в безкрайните си опити децата им да се хранят здравословно.
  Известно е мнението в научните среди за влиянието на глутеновите и казеинови храни (житни и млечни продукти) върху общото здравословно състояние на хората с аутизъм. Това е едно становище, което няма категорични и достоверни доказателства. 
Факт е, че много аутисти имат известна непоносимост към определени хранителни продукти, която се проявява с болки в корема, разстройство или запек и други неприятни симптоми. В такъв случай се препоръчва консултация със специалист и провеждането на тест за непоносимост към храните, в резултат на което се изготвя определен хранителен режим, който е препоръчително да се следва.