Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

неделя, 8 април 2012 г.

Разпознаване характеристиките на аутизма в ранна детска възраст


Може да се спори, дали аутизмът реално би могъл да се идентифицира в най-ранните месеци от живота на бебето, въпреки че изследванията показват характеристики, които могат да доведат медицинското лице до подзрение за аутизъмПри анкетиране на родители става ясно, че те наблягат в ранната възраст на "нормалността" на аутистичните си деца. Но на въпроса, ако не са отбягвали мисълта за нетипичното  развитие през първите месеци, данните показват, че много от тях са се чувствали загрижени за нещо необичайно, което се случва  с детето им.
Конкретните типични симптоми не насочват толкова често вниманието към диагнозата, а по-скоро отчетените допълнителни затруднения в обучението.
При децата с аутизъм, които демонстрират интелектуални    способности в норма, аномалиите в развитието може да се предположат (или да се признаят) едва към края на първата година от растежа им.
Въпреки това, при обичайното    развитие на аутизъм са характерни типични признаци, които могат да насочат вниманието. Известни са два вида аутистично поведение, наблюдавано при малките деца - спокойно, непретенциозно бебе, което рядко плаче  и обратното - ревливо, крещящо бебе, което е трудно да се усмири. Бебетата с аутизъм могат да проявят и други типове поведение, като например -   неспокойни, блъскащи главата си, драскащи или удрящи по завивката, когато са в бебешката количка или в леглото. Те могат също така да се очароват от лъскави или въртящи се обекти, но показват явна липса на интерес към хора или животни. Всички тези признаци могат, разбира се, да се проявят и от обикновените деца или деца с когнитивни увреждания, които не са свързани с аутизъм, така че трябва да се внимава много, преди да се тълкуват като знак за това състояние.

предоставил информацията: д-р Пламен Димитров

Няма коментари:

Публикуване на коментар