Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

вторник, 17 април 2012 г.

Подсказващи симптоми в ранна детска възраст


Aутизмът би могъл да бъде разпознат и в ранна детска възраст. Симптомите, най-често съобщени при изследване на деца, са: втренчване, особености на звуковите възприятия и на играта.

Поглед: Избягването на контакта с очите често се смята, че е характерно за деца с аутизъм. Тази проява е с по-малко значение, отколкото необичайното ползване на погледа. Много бебета през първите месеци трудно задържат вниманието си върху хора, но при бебе с аутизъм погледът е с тенденция да бъде кратък и най-много с ъгъла на окото.

Слух: Особеностите при слуховите възприятия имат  по-голямо значение. Често децата с аутизъм сe предполага, че са глухи на ранен етап от тяхното развитие. Истината е, че те по-скоро не желаят да отговорят на името си, и изглежда не се влияят от звукови разлики в околната среда. Децата с аутизъм  могат да игнорират изцяло силни шумове, които биха подразнили изключително други деца на същата възраст. Това, вероятно, е следствие на общата липса или минималното присъствие на  интерес към обкръжаващата ги средаУникалното явление се нарича "селективна глухота".                  
Това поведение може да се дължи и на нарушения във възприятието, защото децата с аутизъм са особено чувствителни към определени звуци или нечувствителни към други. Например, едно дете с аутизъм може да се очарова от специфични звуци, като триене на колелата на играчка, или от звука на отваряне на кутия. Други могат да породят изключителен стрес към шум на коли, скърцане на паркет или кучешки лай.

Социално развитие и игра: При малките деца играта и социалната дейност са тясно свързани в тази възраст от развитието, и родителите лесно могат да забележат, че детето им се държи странно. Бебетата с аутизъм могат да показват липса на интерес към видовете игри, които на повечето деца се харесват, особено като тези, които включват общуване с родителя.

Преглед
Най-добре е прегледът и експертната оценка да бъдат поставени в специализирано детско отделение или център, а при нужда и от екип от специалисти, за постигане на точна диагноза. Обстоен медицински преглед на майката и детето са необходими, за установяване на други предпоставки и заболявания, допринасящи за отклоненията или забавяне в развитието. Идеалният случай за поставянето на оценка е, децата да се наблюдават в обичайната им среда - у дома или в детската градина.


Предоставил информацията:                        
д-р Пламен Димитров




Няма коментари:

Публикуване на коментар