Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

сряда, 18 юли 2012 г.

Чувства

   Аутистите имат особена функция на мозъка да запаметяват сензорните информационни единици, така че отново и отново да преживяват негативните и позитивните случки - като някакъв филм, който е постоянно в мислите им. Картините при тях оживяват и това може да предизвика много силни чувства. Понякога са нужни само някои сцени от смешен филм, за който се сещат, и това подобрява настроението им, например.
Хората с аутизъм развиват много силни емоционални връзки, колкото и противоречив да е този факт. Подобни връзки могат да бъдат дори и тревожни. Доверието, както във всички човешки взаимоотношения и тук, е от изключителна важност.
За да се контролират силните емоционални сътресения могат да се предприемат някои действия:
- Разберете от какво се страхува детето ви и се опитайте да го извадите от тази ситуация. Никога не отнемайте предмет, който е важен за него - това може да е онази играчка, част от играчка или нещо друго, което е безсмислено за вас, но което дава спокойствие и сигурност на детето ви.
- Опитайте се да обясните, какво се случва с него, когато се намира в състояние на стрес и паника.
Аутистите притежават способността да мислят логически и са с висока интелигентност. Трябва да намерите лично за себе си отговора на въпроса: какво успокоява детето ми?
- Показвайте любовта си предпазливо, с малки крачки. Нека детето ви се довери с нежност и спокойствие. Някои от тях обичат да ги масажират, други - просто да ги галят нежно или гъделичкат.
- Говорете спокойно с него. Не го навиквайте често. Имайте предвид, че на тези деца им е много трудно да отидат при някого и да го помолят за помощ.
- Опитайте се да му обясните бъдещите ситуации, които го очакват. Хората с аутизъм се ориентират много трудно в схващането, какво предстои да им се случи - това е т.н. "абстрактно мислене", което остава почти винаги неразбрано за тях. Те живеят в настоящето. Всичко, което не  могат да имат в момента, не го предвиждат и не си го представят. Това е и основната причина да мислят, че негативните им преживявания продължават вечно, нямат край. Затова реагират толкова чувствително. Ако е възможно, обяснете с картинки случващото се. Една рисунка, например, може да помогне много. Опитайте се да го насочите към нещо друго, което го отдалечава от страха му.
Можете да комуникирате с детето си чрез музика. Изберете любима негова песен - пейте, скачайте, танцувайте, борете се с възглавници и тревогите ще бъдат забравени.

вторник, 3 юли 2012 г.

Чувства


   Хората с аутизъм са способни да обичат силно и дълбоко. Те могат да почувстват както тъгата, така и радостта. Смесицата от силни чувства и интелект сътворява винаги нещо уникално - изкуството е много хубав  и типичен пример. 
Чувствата в аутистичната душа  са също и опустошителни. Хаосът на "Големия свят" е основната причина за честите емоционални кризи при тях. В този случай, домашната атмосфера е изключително важно да е уютна и приветлива. Те имат сложна вътрешна природа и се нуждаят от спокойствие. Преживявания, които се приемат от повечето хора за нормални, биха могли да бъдат въодушевяващи или отчайващи за аутистичната личност. Това, което за някои изглежда маловажно, за други може да е от особено значение. Ако ежедневието се промени при аутиста, може да се стигне до сериозен срив в чувствата и емоциите му.
Техните чувства, които са извън контрол, биха могли да се сравнят с препускащо стадо, в различни посоки, безброй коне.
Родителите са тези, които могат да помогнат на децата си в справянето им с емоционалните вълнения. Чувствата, които ти носят спокойствие винаги са приятни. Емоционалните приливи и отливи са винаги трудни за понасяне.
Аутистичните хора могат да бъдат много бързо привлечени от чувствата и сетивността си, заради голямата обработка на информацията и впечатленията, които са натрупали. Ако нещо не върви, както е планувано, може да се стигне до силна емоционална катастрофа.
Аутистът може да се почувства така, все едно целият му свят се разпада и унищожава. Навиците и ритуалите в ежедневието му дават утеха и стабилност. Те предоставят още структура и ред. Аутистите обожават реда. Редът е важна част от техния свят. Когато внезапно плановете се променят, това означава заплаха за вътрешния им свят. Те са много чувствителни и бързо се палят, раними са.
Неправилно е да се гневите на аутист, който реагира с паника, спрямо някои обстоятелства и действия в ежедневието. Важно е това, което му е обещано да се изпълни, в противен случай той се чувства объркан и изоставен.
Често изразът на чувствата при тях има напълно вътрешен характер. Те се смеят, например, на определен звук или се забавляват, като повтарят постоянно едно и също действие - все едно човек си повтаря някакъв смешен виц, който е в мислите му и го кара да се смее.