Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

петък, 5 октомври 2012 г.

Комуникация и говор

Няма много информация за тази комплексност на езика и как аутистите се научават да говорят. Според някои, аутистичният начин на комуникация е абнормална форма на общуване.
”Абнормално” звучи негативно. Понятието „дисфункция” също e неподходяща в този случай.
Аутистите комуникират интензивно, но по-различно и ексцентрично от другите. Трябва да се прилагат определени помощни средства, с които всеки аутист да си помага, в стремежа си да се изразява и да общува. Това не го освобождава от аутизма, а по-скоро от неспособността му да споделя с другите собствените си предпочитания, желания, чувства. 
Може да прочетете в някои книги, че комуникацията е „освобождаване от затвора” на аутизма. Аутизмът не е "затвор". Има и други причини, които биха довели до липсата на говор. Хора, които са преживели сърдечен удар или инсулт, например. Тяхната неспособност и затрудненост в говора се различава от тази на аутистите. Те най-вероятно никога няма да проговорят.
При аутизма, затрудненията с говоренето идват още с възрастта, в която детето се учи да говори. Говорът има смисъл. При някои деца с аутизъм смисълът на говоренето им носи несигурност. Аутистите използват своите говорни възможности често за съвсем други цели. Те говорят много повече със самите себе си, отколкото с другите. Хубaво им е да изговарят постоянно някакви думи,  изречения или откъси от мелодии. В тези случаи те си ги избират. Повтарянето им е една особено приятна форма на автостимулация за тях.
Тази форма на изразяване също носи определен смисъл - тя не е безсмислена, носи своето стойностно значение, което повечето хора не разбират.
 Аутистите повтарят думи, изречения, фрази от филми, когато са под стрес. За тях това е една възможност да се успокоят.
Сетивата при аутистите играят съществена роля за експресивните им умения. Представете си, например, че звученето на думите „лилава кожа” ви влияе по някакъв начин. Не мислете за значението. Концентрирайте се изцяло върху звученето. Представете си, че този звук ви кара да треперите от радост и той разтоварва цялото ви тяло. Много сходна е употребата на мантрите в медитацията...