Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

сряда, 18 юли 2012 г.

Чувства

   Аутистите имат особена функция на мозъка да запаметяват сензорните информационни единици, така че отново и отново да преживяват негативните и позитивните случки - като някакъв филм, който е постоянно в мислите им. Картините при тях оживяват и това може да предизвика много силни чувства. Понякога са нужни само някои сцени от смешен филм, за който се сещат, и това подобрява настроението им, например.
Хората с аутизъм развиват много силни емоционални връзки, колкото и противоречив да е този факт. Подобни връзки могат да бъдат дори и тревожни. Доверието, както във всички човешки взаимоотношения и тук, е от изключителна важност.
За да се контролират силните емоционални сътресения могат да се предприемат някои действия:
- Разберете от какво се страхува детето ви и се опитайте да го извадите от тази ситуация. Никога не отнемайте предмет, който е важен за него - това може да е онази играчка, част от играчка или нещо друго, което е безсмислено за вас, но което дава спокойствие и сигурност на детето ви.
- Опитайте се да обясните, какво се случва с него, когато се намира в състояние на стрес и паника.
Аутистите притежават способността да мислят логически и са с висока интелигентност. Трябва да намерите лично за себе си отговора на въпроса: какво успокоява детето ми?
- Показвайте любовта си предпазливо, с малки крачки. Нека детето ви се довери с нежност и спокойствие. Някои от тях обичат да ги масажират, други - просто да ги галят нежно или гъделичкат.
- Говорете спокойно с него. Не го навиквайте често. Имайте предвид, че на тези деца им е много трудно да отидат при някого и да го помолят за помощ.
- Опитайте се да му обясните бъдещите ситуации, които го очакват. Хората с аутизъм се ориентират много трудно в схващането, какво предстои да им се случи - това е т.н. "абстрактно мислене", което остава почти винаги неразбрано за тях. Те живеят в настоящето. Всичко, което не  могат да имат в момента, не го предвиждат и не си го представят. Това е и основната причина да мислят, че негативните им преживявания продължават вечно, нямат край. Затова реагират толкова чувствително. Ако е възможно, обяснете с картинки случващото се. Една рисунка, например, може да помогне много. Опитайте се да го насочите към нещо друго, което го отдалечава от страха му.
Можете да комуникирате с детето си чрез музика. Изберете любима негова песен - пейте, скачайте, танцувайте, борете се с възглавници и тревогите ще бъдат забравени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар