Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

неделя, 30 септември 2012 г.

Комуникация и говор



Някои хора в норма спекулират с „нямостта” на аутиста, като казват вместо него, какво харесва и какво - не, от какво се нуждае, от какво се страхува....
Всъщност, те само предполагат без да са наясно в действителност.
Не е необходимо аутистите да говорят на всяка цена. Трябва да се научите да интерпретирате изявите им. Много по-лесно е да се поставите на тяхно място, отколкото обратното.
Красиво е да бъдеш различен, но боли когато оставаш неразбран.
Страхът да не бъдеш изоставен или да останеш напълно сам и безпомощен е голям. Аутизмът винаги е свързан с една съзнателна изолация. В това няма нищо лошо. Животът, който е по-изолиран и затворен, не е ужасен.
Не би трябвало да се променя. Много са хората от "големия свят", които живеят самотно и изолирано.
Повечето аутисти никога няма да са като своите неаутистични връстници. Какво лошо има в това да се води един спокоен живот, който носи щастие на личността? Не е вярно твърдението, че щом аутистът говори, неговият аутизъм е в най-лека форма. Не е вярно и това, че хората с тежка форма на аутизъм - тези, които не могат да комуникират и не могат да се грижат за себе си, са душевно-болни.
Има хора с поставена диагноза на тежък аутизъм, но те са самостоятелни - могат да готвят, да шофират на къси разстояния, да комуникират с други с помощта на алтернативни методи - те с удоволствие се обличат модерно и  са запалени почитатели на книгите.
Всички аутисти имат проблеми с комуникацията. Комуникация означава да се свържеш с другите и точно тази форма на връзка отличава тях от останалите.
Това, което липсва при повечето е експресивната реч. Говоренето е свързано с емоции, а там, където има объркващи чувства има  трудности и с устната изява.
Важна роля играят също и сензорните умения. На много аутисти звукът на човешките гласове е неприятен. Дори собственият глас, който трябва постоянно да се стимулира, е натоварваща и сложна задача.Чисто емоционално, това може да е много болезнено преживяване.
Неговорещите или селективно ''немите" аутисти усещат, че ако се принудят да говорят, това би ги унищожило, биха експлоадирали. Усещането е все едно, че предават себе си, разбиват се на части, разкъсват се, изгубват се изцяло, ако трябва да изкарат гласа си навън, извън тялото си. Говоренето би ги травматизирало.

Няма коментари:

Публикуване на коментар