Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

събота, 10 декември 2011 г.

Визуални стимули. Обоняние.

 Визуални стимули
  
   Много родители на деца с аутизъм забелязват, че децата им реагират особено чувствително към визуалните стимули. Те, например, откриват и се взират в най-малките камъчета на земята или остават толкова очаровани от пъстрите и ярки светлини, че това преживяване ги кара да се спрат и да се наслаждават безкрайно на цветовете и излъчването, забравяйки всичко останало.
Факт е, че хората с аутизъм се ориентират много по-добре спрямо визуалните стимули-като детайли и цветове, отколкото спрямо значението на средата, която ги обкръжава.
Много аутисти обръщат особено внимание на ярките, мъждукащи или неонови светлини. Има и такива, които могат да се почувстват натоварени от всички тези визуални дразнители, като преживяването от тях им дава усещане за умора и стрес. В такъв случай се препоръчва носенето на слънчеви очила и поставянето на по-плътни завеси в дома.

Обоняние
   Някои аутисти реагират много чувствително към парфюми, дезодоранти, почистващи препарати и др. 
Част от тях възприемат по-добре продукти от естествен произход. Родителите трябва да се ориентират към употребата или на продукти без миризма 
(дезодорант без мирис, напр.), или към такива, които се толерират от децата и са подходящи за тях.
По отношение на обонянието при хората с аутизъм, възприятието е строго индивидуално и конкретно. 
Няма общи правила и примери, които могат да послужат като ориентир за създаването на идеалния свят на миризмите, в които аутистите да се чувстват комфортно и уютно.
  Най-доброто упътване за родителите и близките на хората с аутизъм  е доброто познаване на особеностите и предпочитанията им, което предполага адекватна реакция в създаването на една по-ненатоварваща и поносима обкръжаваща среда за аутиста, която дори може да бъде  много приятна и привлекателна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар