Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

четвъртък, 29 декември 2011 г.

Парадокси във възприятията при хората с аутизъм

   Известно е, че човекът има пет сетива: зрение, слух, обоняние, вкус и допир. 
Хората с аутизъм не могат да използват правилно голяма част от тези сетива. Някои от тях обичат да помирисват или облизват всичко около себе си (включително и хората). Носът и езикът са много важно средство на комуникация за тях-особено в моменти, в които говоренето е наложително. 
Има и ситуации, в които аутистите не чуват какво им се казва в определен разговор или интерпретират казаното от своя събеседник погрешно и различно.
Съществуват и такива, които не използват зрението си, като средство за комуникация или пък използват контакта с очи само, когато искат да споделят нещо, и то в моменти, в които говоренето, като начин на изразяване, би било много по-смислено и разумно.
Някои аутисти затварят очите си, когато чуват силен шум, други-слагат ръка на устата си, когато са видели или в момента виждат нещо ужасяващо.
Има ситуации, в които тези хора се смеят, когато изпитват болка или запушват ушите си, когато нямат желание да говорят.
Съществуват и много други реакции при хората с аутизъм, като израз на комуникация, които нямат нищо общо с обичайното поведение в ежедневието на всеки човек. Подобни реакции правят впечатление и предизвикват обърканост при повечето хора в норма.
Публичността на този странен и различен начин на изразяване е от особена важност за интеграцията и положителното възприемане на хората с аутизъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар