Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

неделя, 4 декември 2011 г.

Възприятието при хората с аутизъм. Възприемане на допир и вкус.


Допир
    Някои аутисти категорично отказват  и не обичат да бъдат докосвани. Има и такива, на които не им е приятно внезапното докосване. Други пък имат определени области на тялото, които са свръхчувствителни на допир  (кожата на главата или китките, напр.)
Често се случва хората с аутизъм да не приемат определени материи на дрехи, които обличат. Това отново се свързва със сензорните особености, които са характерни за всеки един от тях. 
Има аутисти, които не обичат леките докосвания и намират допира с по-голям натиск за приятен.
 Вкус
   Много често хората с аутизъм проявяват голям каприз към храненето. Това е основен проблем за много родители на такива деца, за които е особено трудно да набавят любимите хранителни продукти, които в същото време трябва да бъдат и полезни. 
Особено важна роля, при възприемането на храната за аутистите, играят формата, цветът и повърхността. 
Някои деца, например, предпочитат да ядат печени картофи, докато други-картофи на пюре; някои се хранят само с бяла или много светла храна (бял хляб, мляко и др.), други ядат всичко, но не смесват отделните хранителни продукти.  С възрастта си, много деца обогатяват своето меню, откъм разнообразна и предпочитана храна.
За родителите всичко това е едно голямо предизвикателство, в безкрайните си опити децата им да се хранят здравословно.
  Известно е мнението в научните среди за влиянието на глутеновите и казеинови храни (житни и млечни продукти) върху общото здравословно състояние на хората с аутизъм. Това е едно становище, което няма категорични и достоверни доказателства. 
Факт е, че много аутисти имат известна непоносимост към определени хранителни продукти, която се проявява с болки в корема, разстройство или запек и други неприятни симптоми. В такъв случай се препоръчва консултация със специалист и провеждането на тест за непоносимост към храните, в резултат на което се изготвя определен хранителен режим, който е препоръчително да се следва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар