Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

сряда, 23 ноември 2011 г.

Възприятието при хората с аутизъм. Възприемане на шум

     Известно е, че хората с аутизъм възприемат и обработват информацията, идваща от обкръжаващата ги среда по начин, много по-различен от хората в норма. 
Те са свръхчувствителни или недостатъчно чувствителни към звукови, тактилни, визуални, вкусови и други дразнители.
Тази чувствителност е съвсем различна при всеки човек, затова е много важно за родителите да познават особеностите, по отношение на сетивността на своето дете. По този начин те ще знаят, кой е най-подходящият сензорен канал, чрез който детето би получило по-лесно и безпроблемно определена информация от обкръжаващия го свят.
Шумове
   Много хора с аутизъм са чувствителни към шума. 
Те се дразнят от внезапен пронизващ шум или относително тихи, но особено ниски и високи тонове (бръмченето на електрически уреди, напр.)
Едно дете с аутизъм може изведнъж да получи много силна криза на гняв, дискомфорт и стрес, ако някъде в сградата, в която се намира, той слуша бръмченето на вентилатор, например. В този случай, шумът е особено натоварващ и непоносим за детето, в сравнение с останалите хора, които дори няма и да го чуят.
Много е важно да се знае, че внезапните пристъпи на гняв имат винаги някаква причина. Те не са признак на лошо възпитание или агресия. Невъзможността на повечето хора с аутизъм да се изразяват и да споделят как се чувстват в определен момент, в съчетание с определена свръхчувствителност към даден дразнител водят до тези гневни изблици, наричани от специалистите-                        "диструктивно поведение".
Това поведение се ограничава, познавайки именно особеностите във възприятието на всяко дете или възрастен с аутизъм и умишлено избягване на дразнителите, които биха довели до нова криза. Например: ако човек с аутизъм се дразни от ехото в празно и голямо  помещение, то може да се покрие с килими, пътеки и др. покрития, които изолират шума.
За много хора с аутизъм е трудно да отделят ("филтрират") един глас от различни други шумове-например в класна стая, супермаркет, гара и т.н. В такава ситуация те възприемат само един определен словесен сегмент от казаното, не възприемат целия разговор, не виждат общата картина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар