Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

петък, 27 януари 2012 г.

Светът на аутизма

   Светът на аутиста не е в застой. В черупката на неговото съзнание винаги се случва нещо. Има толкова много за вкусване, помирисване, слушане...
Това е един дълбок сензорен свят, който никога не спира да се движи- забавен пъзел с много въпроси и отговори.
Най-малките детайли се запечатват в мозъка по точно определен начин, за да могат по-късно да бъдат припомняни и да се преживеят интензивно.
Представата за времето не е от толкова голямо значение. От хората с аутизъм тя се възприема по особен начин, различен от представата на останалите. Понякога е добре да им се окаже помощ в ориентацията, като се използват различни понятия за време.
Възможно е при някои аутисти, аутистичното поведение да изчезне с възрастта. Няма лекарства за това състояние. Има много тежки форми на аутизъм, при които след известно време се забелязва  пълно изчезване на симптомите.
В такива случаи, най-вероятно, личността просто не е била аутистична. Възможно е аутистичното поведение при някои аутисти дотолкова да намалее, че то да не прави впечатление на външния свят. Аутизмът се проявява за цял живот.
Много съществени неща се преживяват в душата на аутиста, в неговия вътрешен свят, така че те не могат да бъдат забелязани и потвърдени от останалите. 
Често твърдение на редица специалисти е, че състоянието на аутиста е „подобрено”,  когато е намаляло аутистичното му поведение и той демонстрира поведение, подходящо за света около него. Зад едно такова убеждение стои винаги надеждата, че един ден детето или възрастният ще „преодолеят” аутизма.
Мозъкът на хората с аутизъм функционира по съвсем различен начин, затова и аутизмът е за цял живот.Той не може да се промени. Възможна е промяна само на аутистичното поведение, което се демонстрира в ежедневието, но в повечето случаи това не е голяма помощ.
В основата на цялата тази илюзия са напразните и отчаяни опити на родители, учители, лекари, които се опитват да „моделират” аутистите ,  такива каквито не са. Ако  като родител си признаете пред детето ви, че правите всичко възможно то да е по-малко аутист, едно такова признание би го съкрушило. (следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар