Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

четвъртък, 17 май 2012 г.

Сетивност - умения в ежедневието


 Когато детето ви порасне, окуражавайте го да ви помага в приготвянето на храната и други сходни дейности от ежедневието. Не пренебрегвайте присъствието му в подобни занимания. Много деца са разочаровани, когато ги игнорират, независимо от желанието им да участват в определено мероприятие. Голяма част от тях обожават да помагат в кухнята. Ако детето все още не владее боравенето с нож, може да му предложите да сгъва салфетки. Наблюдавайте това, което схваща бързо и това , което му доставя удоволствие.
Когато се стимулира сетивността, по отношение на допира, може да му възложите задача да изглади покривката на масата , за да няма гънки.
Хубаво е на детето да му се възлагат леки задачи, след което да бъде похвалено за свършената работа.
"Аутист" не е синоним на „идиот” или  на човек, който е неспособен - точно обратното. Повечето аутисти са с рядко срещани умения и дарби и много бързо се отегчават от определени задачи, в сравнение с останалите хора, поради липса на интерес, а не на способности.
Много аутисти , например ,  могат и обичат да готвят.
Други, в опитите си да  изгладят гънките на дрехите или да си намажат филията, е възможно да направят първата крачка към неоткритите им досега способности.
Започнете с малки стъпки. Детето трябва да се ориентира в съответствие със собственото си темпо, дори то да е твърде бавно за родители и терапевти. 
За съжаление „мозъкът” на голяма част от обществото тълкува и сравнява понятието „бавен” с „неспособен”, „глупав", „аутистичен”, „изостанал”.
Това е недопустимо! Независимо от ограничените им способности, които демонстрират във „външния свят”, те притежават една особена форма на интелект, която не може да се забележи от останалите хора - игнорирането и липса на толерантност са в основата на това "разминаване" в представи, ценности, възпитание.
Интелигентността може да се разгърне по различни начини, които за съжаление остават все още скрити и невидими за голяма част от хората. 
Дадена личност, която в действителност е гений , може да не вземе успешно стандартния тест за интелигентност.
Интелигентността е жива и приема различни форми. Едни от най-умните хора в човешката история са били много слаби ученици в училище и много рано са го напуснали. Интелигентността не е само в мозъка - тя е в целия организъм, особено в сетивните органи.        
Този, който разбере как функционират сетивните органи при аутистите, може да притежава ключа към истината за Аутизма.
Техните сетива действат различно - понякога с повишена чувствителност, друг път - с понижена. Възможно е да се опознае този феномен, но се иска търпение. Учители и родители могат да се научат да разпознават сигналите и с времето да предсказват, кои дразнения са прекалено силни и кои слаби, за да се предизвика определена поведенческа реакция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар