Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

събота, 5 май 2012 г.

Сетивни възприятия - хранене и страховете, свързани с него.


   Трябва да имате търпение, когато давате на детето съвсем нова храна.
Важното е да се въвеждат нови храни, колкото е възможно по-рано, за да има разнообразие в менюто на детето. Бъдете мил и любящ родител, когато трябва да помогнете на детето ви да се наслади на нови кулинарни вкусове. Никога не го принуждавайте да яде насила.Така само ще загубите доверието му. Много е важно детето да ви има доверие.
Хората с аутизъм могат да бъдат много упорити.Тепърва ще се изследват причините, които предизвикват отказа им към различни храни. Едно е сигурно - голяма част от хората с аутизъм изпитват страх към определени храни. Те избягват промените и се страхуват от новото, необичайното.
Вместо да се опитвате да „преборите” аутизма, нещо което така или иначе е невъзможно, опитайте се да разберете неговите важни особености и да работите с него, а не срещу него. Винаги мислете затова, колко е чувствително детето ви.
Когато вие не се страхувате от определено нещо, това не означава, че и детето ви не се страхува. Страховете, които за „жителите на външния свят” са нищожни, могат да бъдат за аутистите ужасяващи.
Ако вие, например, се страхувате от паяци, как бихте се почувствали, ако някой ви е сложил огромна Тарантула в чинията ви. Така аутистите могат да се страхуват от определен цвят, например от ярките и електрикови нюанси на жълто, зелено, оранжево и т.н. 
В този случай те се плашат, паникьосват се, когато видят в чинията си моркови, например.
Хората с аутизъм са известни със своите ексцентрични вкусови предпочитания. Когато изпробвате всички методи вашето дете да прояде определена храна и не успеете, просто се откажете. Имайте предвид, че става въпрос за един съвсем естествен каприз от страна на детето ви.
Една от причините за капризите им е наличието на  свръхчувствително обоняние.Те имат право, както всеки човек, да се наслаждават на храната си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар