Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

сряда, 22 август 2012 г.

Чувства


   Възможно е да се консултирате с много специалисти, докато намерите този, при който детето ви се чувства най-добре. Специалистите, които ще се срещат с детето ви трябва да са наясно с аутизма, трябва да знаят какво представлява. Няма извинение за всички онези хора, които работят в здравеопазването и не знаят какво е това състояние „аутизъм”. Като се има предвид, че те същите са информирани за  много други здравословни проблеми.
Най-важното е да се знае, че аутизма действа върху всички аспекти на личността и това трябва  да се  има предвид при всеки преглед.
За аутистите е винаги трудно посещението при лекар или зъболекар. Прегледите са изключително неприятни, по отношение на допира.
Препоръчва се, преди прегледа, лекарят да казва за намеренето си - какво смята да прави, без да прилага внезапни и изненадващи движения. Родителите на пациента трябва да участват много активно - да му говорят, да го успокояват, да му обясняват отново и отново. Никога не му казвайте "това не боли", като знаете, че в действителност ще го заболи. По-добре му обяснете защо го боли и защо трябва да се излекува.
-Всички същества притежават многообразие от емоции. Ако играете важна роля в живота на детето си, старайте се да не го контролирате. Опитвайте се в негово присъствие  да няма скандали.
Тези деца са много чувствителни към човешката дисхармония. Ако детето ви живее във враждебна среда, това може да му остави дълбоки емоционални белези. 
Не го наказвайте! Не го бийте!
- Гневът е много важна емоция в живота на всеки. Човек израства с гняв, когато остава неразбран. Затова е много важно ранното диагностициране на аутизма. 
Не се страхувайте да се посъветвате с психолог,  но с добър психолог.
Поставянето на ранна диагноза е задължитено. Това помага на родителите бързо да превъзмогнат ситуацията и да се научат да се справят с нея.
Родителите се учат да разбират детето си. Всеки, който не обръща внимание на признаците и умишлено ги игнорира, като бяга от действителността, рискува да му навреди за цял живот. 
 - В никакъв случай ранното диагностициране няма да превърне аутистичното дете в неаутистично.
Диагнозата дава много отговори на въпроси, свързани с "особеното и ексцентричното" поведение на детето. Помага на семейството взаимно да се опознае. Много аутисти нямат този шанс. Това е трагично.
Хубаво е, че в днешно време се срещат все повече родители, които обичат децата си, такива каквито са и се опитват да ги разбират.
Мислете затова, че хората с аутизъм се нуждаят от собствен живот. 
Никой няма право да се разпорежда с живота им и да взима решения вместо тях. 
- Важно е винаги да си напомняте, че аутистите са склонни да обичат други хора. Те демонстрират чувствата си по нетипичен начин, не толкова очевидно и явно.
- Никой няма право да казва на друг, как да изразява чувствата си.
И тези деца, като всички останали, се радват, вълнуват, забавляват и обичат. Но те могат да развият много здрави връзки с любящи и търпеливи приятели.
   Аутистите са обичливи хора с иновативни мисли и свой собствен поглед върху живота.Те са заклети наблюдатели. Трудно е да скриеш нещо от тях. Много са чувствителни към емоциите на другите. 
Има аутисти, които се обвързват семейно. Някои дори имат деца. Това обаче не означава, че те са преодолели аутизма си или че той е в много лека форма. Това означава, че са намерили някого, който да ги разбира и е станал техен добър приятел и партньор.


Няма коментари:

Публикуване на коментар