Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

петък, 3 февруари 2012 г.

Светът на аутизма

    Съществува едно твърдение сред педиатрите, че всички бебета минават през т.н. „аутистична фаза”. 
В действителност, бебетата демонстрират от самото начало един силен интерес към собствения си свят.
При бебетата с аутизъм липсва абсолютно същият интерес към обкръжаващата ги среда. Те предпочитат да обследват онова, което им принадлежи и е в непосредствена близост до тях. Например-собственото си тяло. Много родители на деца с аутизъм твърдят, че са забелязвали дълги фази на мълчание и липса на плач в най-ранната им възраст.
Аутизмът трудно се разпознава (почти невъзможно) в първите месеци от живота  на бебето.
Диагностицирането на аутизъм в ранна детска възраст е много сложен процес, независимо от твърденията на редица родители, които наблюдават едно по-особено поведение в развитието на своето дете още от самото начало.
Много бебета с аутизъм под 6 месеца започват ритмично да се клатят в леглата си или да се кикотят видимо безпричинно.
   Хората с аутизъм са  родени с вътрешния си свят. 
Би било ужасно, ако някой се опита да им го отнеме.
Съществуват реални случаи, в които деца на възраст между 2-3 г. не демонстрират аутистични признаци и в същото време са аутисти.
Няма доказателства, поне засега, които сочат категорично каквито и да са външни причини след раждането, причиняващи това състояние.
Има случаи, в които детето проявява аутистични белези, вследствие на някакви силни и стресови за него преживявания, но това е временно състояние, което се преодолява. Такива преживявания имат най-вече трагичен характер: загуба на родител- вследствие на насилствена смърт или трагичен инцидент с кола, например.
 В много книги аутистичният свят е описан, като тъжен, депресиращ, сив и мрачен. Хората с аутизъм сравняват този свят с дъгата или по-точно-дъгата, погледната през призма...Това е място, което те не желаят да напуснат. Все едно си се прибрал у дома, а там е топло и уютно...
Един по-различен начин да възприемеш живота.
В контакта си с аутистите, околните не трябва да се страхуват или да ги съжаляват. Трябва да ценят възможността да са близо до тях и до очарованието им.
Кое е отблъскващото ? 
Интровертността на тези хора не е основателна причина-тя не наранява никого и не пречи по никакъв начин.
Факт е, че аутизмът, в някои свои аутистични прояви, действа стряскащо и странно, но зад едно такова поведение стоят винаги точно определени мотиви и основания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар