Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

понеделник, 5 март 2012 г.

Сетивни възприятия


  Когато човек с аутизъм е зрител на някаква театрална постановка или гледа новинарско предаване, например, той почти никога не се взира в очите на артиста или водещия.
Погрешен е методът, специалисти и родители да се стремят и принуждават тези хора да концентрират своя зрителен контакт спрямо околните.

Аутистите виждат цветовете ярки и пулсиращи. Различните светлини  им въздействат пленяващо и очарователно. 
Когато те гледат впечатляваща картина, например, изпитват едно дълбоко чувство, че тя ще ги „погълне”.
Хората с аутизъм изпълват с дух и живот всеки предмет. Той от своя страна привлича и вдъхновява изцяло сензориката им.

Художествената творба, например, вдъхновява всички сетива. Ефектите на цветовете могат да се „вкусят”, следите от четката могат да бъдат „чути”, маслените бои да бъдат „помирисани”. Тя силно изкушава аутиста да я докосне. Дали ще е картина или скулптура, той има желание да я изследва, да се присъедини към формата й. Да стане част от нея...

Посещение в музей може много да зарадва едно дете с аутизъм. Удоволствието от изкуството е голямо за всички хора, без значение по какъв начин го възприемат. 
За аутистите, чувството от допира до контурите на предметите е много изострено.

На заден план  при тях стоят сетивата -  зрение и слух, а на преден - допир, вкус, мирис. Предпочитанието им идва от силното им желание да са по-близо до предметите. Това не означава, че зрението и слухът са по-малко развити при тях.
Има много хора с аутизъм, при които се наблюдава изключителна чувствителност и при 5-те сетива.

Умението на  аутиста да се концентрира най-добре върху детайлите идва от факта, че те виждат по-добре частите, отколкото цялостта. Техните сетива са заети с фрагменти.
Възможно е едно аутистично дете да проявява интерес към книга, не толкова към съдържанието й, колкото към позлатените букви, които са отпечатани върху корицата й.
Вниманието на хората с аутизъм е насочено към всичко, което мига и блести.Те държат на точно определени предмети. 

Причините, затова, могат да бъдат съвсем различни. 
Някои от тях могат да отговорят, защо точно този предмет им харесва. Подобни отговори не трябва никога да са принудителни. Един директен въпрос може да ги напрегне. Във всеки случай, човек трябва да зададе въпроса си, когато има сериозен интерес към отговора.

Истинските експерти в тази област оценяват всеки един свой клиент, като индивидуална личност и показват сериозен интерес да се запознаят с него, но не като човек, който е болен, а като напълно здрав индивид.
Това би било една сериозна мотивация за родителите на детето с аутизъм.


Няма коментари:

Публикуване на коментар