Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

неделя, 11 март 2012 г.

Сетивни възприятия

    В ежедневието на хората с аутизъм съществуват и се  срещат разнообразни видове дразнения. 
Сензорната реакция е онази тяхна реакция, спрямо отделни дразнители, които са навсякъде в околната среда. Някои от сетивата им могат да реагират хиперчувствително, а други - не.
Терапиите, които се прилагат от редица специалисти помагат за „нормализиране” на определени хиперчувствителни сетива. Друг е въпросът, дали това наистина е добра идея.
Стремежът да се променят съществени дадености и черти у човек, с които той се е родил, е неправилен. 
Докато аутиста не страда от своята хиперсетивност, външната намеса в природата му, с цел – кардинална промяна, не е верният подход.
Подтискането на определена сетивна чувствителност е голяма загуба за личността, защото всички преживявания със сетивната природа обогатяват душата и живота.
Те „захранват” креативността със страхотни усещания и впечатления.
Всички хора с аутизъм преживяват силни позитивни емоции, чрез своето сетивно изразяване. 
Чрез сетивата си, те натрупват ценен житейски опит за околната среда.
От гледна точка на обработката на сензорните и емоционални дразнения, аутистите много приличат на животните. И животните се оставят изцяло на сетивното си усещане, когато събират информация за света около себе си. Животните не са глупави или с по - ниско интелектуално ниво на възприятие. Техният мозък функционира  съвсем различно, в сравнение с този на хората.
Истина е, че и хората и животните имат много общи неща.
Децата преценяват себе си от равнището на собственото си съзнание.Те се оставят изцяло на 5-те си сетива и показват интензивни и директни емоционални реакции също, като при животните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар