Всичко за мен

Моята снимка
ПОНЯКОГА КАУЗАТА, ЗА КОЯТО СЕ БОРИМ, ПРОСТО НИ ИЗБИРА..

четвъртък, 1 март 2012 г.

Сетивни възприятия

   Хората с аутизъм често използват звуковете за утеха.   Най-добрият пример затова е музиката.
Почти всеки аутист обича да слуша музика, обожава я!
Музиката има толкова голямо влияние върху тях, че те могат да я използват като невербален език.
Небесната комбинация от ритъм и мелодия „прегръщат” нежно аутистичното дете и му подаряват неописуемо спокойствие.
Възможни са дори разговори с музика. Музикалните терапевти и специалисти в тази област комуникират с  децата, като чрез импровизирани мелодии улавят настроенията им.
По този начин могат да се водят разговори, без това да е неприятно за тях.
Възможно е, освен музиката, използването и на други звуци, които да имат положително влияние. Много аутисти се успокояват с тихи звуци.
Тези, на които им харесва да говорят, водят разговори със самите себе си, бърборят си това и онова, повтарят думи, фрази, мелодии- всичко, което им е приятно.
Децата с аутизъм често си търсят определен любим звук, който да повтарят.Това им носи утеха.
Много хора се занимават в ежедневието си именно с неща, които ги карат да се чувстват приятно. Защо това да не го правят и  хората с аутизъм?
Аргументът, че едно такова поведение е нежелателно  и странно е безпочвен и недостатъчен.
Понякога, гласовете на останалите са неприятни за тях. Или пък съществуват специфични гласове, които не понасят. Например: високи и кресливи гласове. Представете си чувството от драскане по училищната дъска с нокти...Ужасно е! Подобно е усещането им спрямо някои звуци и шумове. 
Една аутистична личност реагира на неприятните звуци още по-силно. Лаещото куче или звънът на телефона е възможно да им подейства стряскащо.
Аутистът много трудно може да разбере и обработи множеството гласове, които звучат наоколо. 
Ако срещу него говори един човек, не би имало проблем той да разбере съдържанието на езика. Това не означава обаче, че с аутиста трябва да се говори бетонирано и бавно. Това би било по някакъб начин обида за интелигентността им. По-скоро, човек трябва да се постарае да внуши сигурното чувство, че говори именно с него и че той е неговият събеседник.
Често аутистите отбягват контакта с очи. Не си мислете ,че ви игнорират или отношението към вас е некултурно и невъзпитано, само защото не ви гледат директно в очите.
В повечето случаи аутистите наблюдават предмети и хора с края на окото.Те притежават изключително остро периферно зрение и отлична памет за миниатюрните детайли. За тях е много натоварващо, ако трябва да гледат хората и животните в очите. Очите са изразителни и лесно може да се разпознаят емоциите в тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар